Politisk spänning

Säga vad en vill om svensk inrikespolitik men inte är den tråkig längre. Det har varit spännande ända sedan valet och senaste veckan har det varit närmast olidligt. Senaste vändningen kom igår när Jonas Sjöstedt förklarade att han inte tänker agera dörrmatta åt Stefan Löfven. Nu är frågan om Stefan Löfven tänker fortsätta agera dörrmatta åt Annie Lööf.

Som någon sa: Det blir nog bara en dyrare dörrmatta.

För det är vad Löfven reducerats till, en dörrmatta för de som vill genomföra en nyliberal politik och avveckla välfärdsstaten. Sårade socialdemokrater kan påstå hur många gånger de vill att det här är mittenpolitik; det blir inte mer sant bara för att det upprepas. Socialdemokraterna har gått med på att genomföra en nyliberal politik som går oändligt mycket längre än vad alliansen lyckades med under alla år. Försämrad arbetsrätt, inskränkt strejkrätt, marknadshyror i nyproduktion – för det är marknadshyror, vad Löfven än påstår. Och det är första steget till marknadshyror i hela beståndet, vad än Löfven säger om det också.

Sårade socialdemokrater frågar också vad som är alternatiiiivet. Som om det skulle finnas någon tvekan om det. Alternativet är en regering med hela eller delar av alliansen. Låt borgarna ta ansvar för borgerlig politik.

Om regeringen S + Mp med stöd av C och L går blir verklighet betyder det att socialdemokratin i Sverige är död som politisk kraft. Och som alla vet är det väldigt svårt att återuppväcka de döda.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.