Att flytta elever #blogg100 dag 17

Lyssnade på Studio Ett i P1. Ett inslag handlade om att flytta elever som förstör.

När jag gick på högstadiet i början på 1980-talet fanns det ett killgäng på skolan som trakasserade och misshandlade andra elever. Särskilt vidriga var de mot yngre elever. Och det här var inget som hände en gång eller två utan var ett återkommande problem. Gänget gick i min klass och i parallellklassen.

Rektor och lärare reagerade och sade till. Föräldrar kontaktades. Tillsynsläraren kom till vårt klassrum och skällde ut hela klassen.

Inget hjälpte. Mobbarna fortsatte mobba. Till slut var det någon som kontaktade polisen.

Det blev ett helvetes liv. Det slutade med att två av de värsta mobbarna tvingades byta skola.

Jag minns hur mobbarnas tjejkompisar försvarade killarna som blev flyttade. Så hemska var de inte. Det var synd om dem. Straffet var alldeles för hårt. De borde inte ha blivit straffade alls.

Jag tyckte det var helt rätt att de bägge killarna tvingades byta skola. De hade betett sig helt vidrigt och när de försvann blev det betydligt lugnare i skolan. Det är mobbarna som ska flyttas, inte de mobbade.

Inslaget i Studio Ett handlade främst om elever som är kriminella och om det är rätt att flytta dem. Jag tror att det ibland kan vara nödvändigt, för att bryta upp destruktiva gängkonstellationer.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.