Hjälpmedel i släktforskningen Blogg100 dag 7

Jag har haft en ur släktforskarsynpunkt mycket produktiv dag. Jag har hittat tre personer som jag tappade bort för åratal sedan, två bröder födda runt 1840 och en av deras systersöner. Men nu är jag dem på spåret igen.

Sveriges släktforskarförbund har gett ut en rad cd-skivor som är otroligt behändiga. I Sveriges dödbok 1901-2013 finns i princip alla som dött i Sverige under 112 år. Låt oss säga att du har sparat dödsannonsen efter din gamle farfar. Då kan du söka på hans namn och dödsdag och på så sätt få fram var han bodde när han dog, var och när han var född samt när han gifte sig alternativt blev änkling.

I andra cd-skivor kan du söka på alla människor som levde i Sverige under ett visst år – 1880, 1890, 1900 och 1910 samt 1970, 1980 och 1900. Nyfiken på var din ingifta moster bodde år 1970 och med vem? Slå på hennes namn i Sveriges befolkning 1970. Har du hennes födelseår underlättar det. Då får du fram församling, gatuadress och övriga medlemmar i hushållet.

Låt oss säga att du kommit en bit i din släktforskning och har alla födelsedata om din farfars farfar och hans syskon. Men plötsligt tappar du bort en av syskonen. År 1883 försvinner spåren efter honom i kyrkoböckerna. Då kan du slå på hans namn, födelseår och födelseförsamling i t.ex. Sveriges befolkning år 1890 och se om han är med och var han bodde då. Med de uppgifter du får genom slagningen på cd-skivan kan du leta reda på honom i kyrkoböckerna igen.

Cd-skivorna finns att beställa men är dyra. Men landsarkiv tillgång till dem. Jag tillbringade en timme i dag på Göteborgs landsarkiv. Och har du långt till närmaste landsarkiv kan du kolla med närmaste bibliotek.

2 reaktioner till “Hjälpmedel i släktforskningen Blogg100 dag 7”

  1. Tack för bra tips. Själv försöker jag hitta min gårds historia, men det är inte lätt. Särskilt som det finns flera gårdar med samma namn i socknen. Mem kul är det.

    1. Visst är det kul!

      Det kan bli en väldig röra när gårdar delas. Jag tror att lantmäteriet har gamla kartor. Eller kan det vara riksarkivet? Nu blir jag osäker. Tanken är att jag ska kolla på gamla sockenkartor, vid tillfälle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.